Reumatologija

image

Subspecijalisti iz oblasti reumatologije se bave dijagnostikom i lečenjem zapaljenskog i nezapaljenskog reumatizma. U poslednjih nekoliko decenija u porastu su sistemske bolesti vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, polimialgija, dermatomiozitis, različiti oblici vaskulitisa i sl.)

    Pregled reumatologa obuhvata:
  • pregled interniste reumatologa
  • dijagnostička i terapijska punkcija zglobova
  • aplikacija leka intraartikularno
  • laboratorijska dijagnostika
  • RTG kostiju

Reumatološki pregled sastoji se od detaljne anamneze i fizikalnog pregleda, obraćajući specijalno pažnju na znakove inflamacije zgloba (tj. toplotu, otok mekih tkiva, izliv tečnosti) i funkcionalni status zgloba (tj. stepen pokretljivosti zgloba, ankiloza deformacija, atrofija).

Ispitivanje se dopunjava određenim laboratorijskim analizama u zavisnosti od toga na koju se bolest sumnja. Radi se kompletna krvna slike sa određivanjem brzine sedimentacije eritrocita, pregled urina, testovi na reumatoidne faktore i na antinuklearna antitela, određivanje količine mokraćne kiseline u serumu i rentgenski pregledi kostiju i zglobova.
Ova ispitivanja su od velikog značaja za postavljanje tačne dijagnoze a takođe služe i kao osnova za kasnije procenjivanje.

Reumatske bolesti su jedan od vodećih razloga za posetu lekaru kod osoba srednje i starije dobi. Zbog sve starije populacije i primene savremenih dijagnostičkih i terapijskih metoda, a sa druge strane zbog gubitka produktivnosti i pojave komplikacija, reumatske bolesti postaju vodeći problem u svetu. Medjutim, reumatološke bolesti su u porastu ne samo kod ljudi u godinama nego i kod mlađih, zbog pogoršanja uslova rada i života, loših navika, nekretanja, gojaznosti, ishrane itd. U porastu su degenerativna oboljenja kičme i zglobova kod svih uzrasta.

Reumatske bolesti uglavnom napadaju zglobove, tetive, ligamente, mišiće, kosti a neke zahvataju i unutrašnje organe. Nekim reumatskim bolestima su sklonije žene kao što je slučaj kod lupusa, reumatoidnog artritisa, skleroderme i fibromijalgije, dok su muškarci skloniji gihtu.

Najčešći simptom mišićno-koštane bolesti je bol. Drugi česti simptomi u reumatskim bolestima su ukočenost i smanjena funkcija zglobova. Najkarakterističniji znak reumatskih bolesti je otok zglobova. Svaki simptom bolesti treba evaluirati individualno, ali tek kada se dobije celokupna slika može se postaviti dijagnoza. Najizraženiji simptomi i znaci mišićno-koštane bolesti su: bol, ukočenost i slaba pokretljivost, otok, deformacija, nestabilnost, smanjena funkcija, umor, depresija, strah i poremećaj spavanja.

Lečenje bolesnika s reumatskim bolestima zahteva individualni pristup u postavljanju dijagnoze, proceni aktivnosti bolesti i odabiru terapijskih tretmana, uvažavajući godište, pol i psihosocijalne aspekte bolesnika.

diabetes

Centar za dijabetes

Dijabetes melitus (DM) je grupa metaboličkih bolesti koju karakteriše hronična hiperglikemija...

image

Centar za bolesti štitaste žlezde

Ubrzan i savremen stil života, zbog sve veće izloženosti stresu, uzrokuje povećanu učestalost bolesti štitaste žlezde.

scale

Centar za gojaznost

Gojaznost je hronična bolest koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masnog tkiva i povećanjem telesne mase.

image

Bezbednost očiju na prvom mestu

Vaša očna sigurnost je naš prioritet. Koristimo najnoviju tehnologiju i prakse kako bismo osigurali bezbednost vaših očiju tokom svih naših pregleda i tretmana.

image

Čuvajte svoje oči

Čuvajte svoje oči jer su dragoceni dar. Nosite zaštitne naočare, izbegavajte dugotrajno gledanje u ekran, redovno vežbajte oči i posetite oftalmologa za redovne preglede. Vaš vid zaslužuje najbolju brigu!

image

Proverite svoj vid

Proveravajte svoj vid redovno kako biste otkrili moguće probleme u ranoj fazi. Vaš vid je važan za svakodnevne aktivnosti i opšte zdravlje očiju. Zakazivanje pregleda je jednostavan korak ka očuvanju jasnog vida.

1

Iskustvo

Ordinacija je osnovana u decembru 2015. godine. Čini je tim eksperata različitih specijalnosti.

2

Cilj Endopraxis-a

Pružanje usluga najvišeg kvaliteta i izbor od poverenja za korisnike.

3

Posetite nas

U ulici Veljka Milićevića 2 na Voždovcu. Pregledi se organizuju u terminu koji Vama najviše odgovara.