Centar za bolesti štitaste žlezde

image

thyroid Ubrzan i savremen stil života, zbog sve veće izloženosti stresu, uzrokuje povećanu učestalost bolesti štitaste žlezde. Bolesti štitaste žlezde su posebno česte u razvijenim zemljama i posle šećerne bolesti nalaze se na drugom mestu među endokrinološkim oboljenjima. Od ovih oboljenja žene oboljevaju češće u odnosu na muškarce. Pravilna funkcija štitaste žlezde od posebnog je značaja u pojedim populacijama: dece, trudnica, gde poremećaj njene funkcije može uzrokovati trajne posledice.

Mnoge bolesti štitaste žlezde su bez ikakvih simptoma u svom početnom stadijumu i mogu se otkriti jedino odgovarajućim medicinskim pregledima.Zahvaljujući savremenim dijagnostičkim procedurama i terapiji, većina oboljenja štitaste žlezde, uključujući i maligne bolesti, ukoliko se pravovremeno dijagnostikuju mogu biti u potpunosti izlečene.

U osnovi ove ideje je da pacijent na jednom mestu i u jednom danu dobije sve preglede koji su potrebni za postavljenje dijagnoze na osnovu koje se potom određuje adekvatna terapija.

    Pregled obuhvata:
  • klinički pregled endokrinologa
  • procenu funkcije štitaste žlezde (bolesnici sa hipertireozom, hipotireozom, Hashimoto tireoiditisom)
  • nodozne strume - tumori štitaste žlezde - procena indikacija za operativno lečenje
  • punkcija nodusa štitaste žlezde - analiza citoloških promena u nodusima
  • ultrazvuk štitaste žlezde - dopler dijagnostika i procena vaskularizacije morfoloških promena u štitasoj žlezdi
  • Osnovne laboratorijske analize: TSH, FT3, FT4, anti TPO antitela , anti-tireoglobulinska At, kalcitonin, tireoglobulin,antitela na TSH receptor.