Disfunkcija suznog filma (suvo oko) je hronično i neizlečivo stanje koje se nalazi među jednim od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti traže pomoć i savet od oftalmologa . Stoga je od velike važnosti postaviti dijagnozu kako bi se pacijent upoznao s prirodom bolesti, koja je takva da će pacijenta pratiti do kraja života .Osim naziva suvo oko, u literaturi se pojmovi često preklapaju te se poput sinonima takođe koriste nazivi disfunkcija suznog filma, dry eye disease (DED), dry eye syndrome (DES), keratoconjunctivitis sicca (KCS)

Nestabilni suzni film je jedan od najčešćih nalaza u pacijenata s očnom iritacijom, bilo da je do tog došlo zbog smanjene produkcije vodene komponente suza ili povećane evaporacije kao i u disfunkciji Meibomovih žlijezda).

Suvo oko je multifaktorijalna bolest suza i površine oka koja rezultira simptomima neudobnosti, poremećajima vida i nestabilnostima suznog filma s mogućim oštećenjem površine oka. Praćena je povišenom osmolarnošću suznog filma i upalom površine oka.