Centar za gojaznost

image

Gojaznost je hronična bolest koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masnog tkiva i povećanjem telesne mase. Svako povećanje telesne težine za 10% više od idealne, označava se kao gojaznost. Gojaznost nastaje kao nesklad između kalorijskog unosa i nedostatka fizičke aktivnosti kod genetski predisponirane osobe. Budući da dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija sa posledičnim smanjenjem kvaliteta i dužine života, potrebno ju je lečiti.

U ordinaciji Endopraxis možete utvrditi uzrok povećanja kilograma, ali i uspostaviti najbolji program za redukciju kilograma.

Gojaznost se definiše merenjem indeksa telesne mase. BMI= TT (kg)/TV (m2)

Gojaznost može biti posledica određenih retkih genetskih poremećaja, mentalnih i endokrinoloških oboljenja (poremećaja funcije nadbubrežne ili štitne žlezde) kao i posledica korišćenja određenih lekova. Daleko načešći uzrok pojave gojaznosti su nepravilne životne navike, sedalni način života, nedostatak fizičke aktivnosti i unos prekomerne količine i nezdrave vrste hrane

Kod osoba ženskog pola gojaznost je povezana sa poremećajem menstrualnog ciklusa, izostankom ovulacije, sterilitetom, spontanim pobačajima, lošim ishodom prilikom vantelesne oplodnje kao i komplikacijama u trudnoći vezanim za majku i za plod.

Kod osoba muškog pola gojaznost dovodi do pretvaranja muških polnih hormona u ženske u masnom tkivu, što uz snižen nivo proteina koji vezuje polne hormone i prekomernu sekreciju insulina i leptina dovodi do poremećaja povratne prege između hormona hipofize i testisa. Ove promene dovode do erektilne disfunkcije, smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida kao i do morfoloških promena na spermatozoidima što značajno smanjuje plodnost i rezultat prilikom vantelesne oplodnje.

Centar za gojaznost je deo endokrinološkog odeljenja ordinacije Edopraxis i lečenje gojaznosti se započinje individualnim pristupom uz isključivanje sekundarnih uzroka gojaznosti.

  Komplikacije gojaznosti:
 • Hipertenzija
 • Dijabetes
 • Kardiovaskularne bolesti
 • Maligne bolest
 • Uticaj na reproduktivnu funkciju
 • Promene na koštano - zglobnom sistemu
 • Oštećenje centralnog nervnog sistema
  Pregled gojaznih obuhvata:
 • Pregled endokrinologa
 • Ultrazvuk štitne žlezde i abdomena
 • Pregled kardiologa sa EKG nalazom
 • Otkrivanje uzroka gojaznosti
 • Procena stepena insulinske rezistencije - metaboličkog sindroma
 • Kontrola i regulisanje telesne težine
 • Saveti o pravilnom načinu ishrane kod nutricioniste

Lečenje gojaznosti

Naš centar za gojaznost se bavi uzrocima gojaznosti, kreiranjem režima ishrane i planom fizičkih aktivnosti za svakog pacijenta individualno. Ukoliko se otkrije neki tip hormonske ili neke druge vrste nepravilnosti, određujemo terapiju uz posebno kreiran režim ishrane.

Preterano uhranjene i gojazne osobe potrebno je da se jave endokrinologu, koji će nakon pregleda predložiti da se izvrše rutinske laboratorijske analize, dopunjene analizama hormona i testom opterećenja glukozom, radi isključenja ili potvrde određenih endokrinoloških oboljenja i insulinske rezistencije. Nakon pregleda, endokrinolog će, ukoliko je potrebno predložiti eventualnu terapiju i uputiti nutricionisti.

Pregled kardiologa obavlja se radi otkrivanja komplikacija gojaznosti, drugih kardioloških oboljenja i odobrenja za planiranu fizičku aktivnost.

Pregled nutricioniste neophodan je radi prepisivanja DIJETE specifične za datog pacijenta u odnosu na njegove navike, bioritam, radno vreme, sklonosti u ishrani, vodeći računa o drugim bolestima pacijenta i komplikacijama osnovne bolesti.

U pojedinim slučajevima i prema strogim indikacijama, endokrinolog može da se odluči za primenu određenih lekova koji smanjuju resorpciju hranljivih materija u crevu ili lekova koji utiču na apetit.